Reflex slideshow


 

 

 

 

Laatste nieuws

 

Reflex Toernooi ?

Heb je zelf ideeën? Geef dit door aan de wedstrijdsecretaris ........

 


  • Home
    • Nieuws
    • Archief
  • Vereniging
    • Algemene informatie
    • Bestuur
    • Geschiedenis
    • Foto album
  • Training
    • 55 plus project
    • Senioren
  • Competitie
    • Senioren
    • Verslagen
    • Club tenue
  • Links en Tips
    • Tafeltennis
    • Speel on-line
    • Overige
  • Contact
    • Routebeschrijving
    • Lid worden
    • Meer weten ?

Tips

Op deze webpagina vind je informatie over de tafeltennissport en andere ongein (onderaan). Beweeg met je muis over een plaatje en klik er op; de gevraagde website opent in een nieuw scherm. Wil je zelf iets melden, geef dit dan even door aan de webmaster.

Goed gereedschap is het halve werk .............

Wil je meer weten over batjes en rubbers? Lees hieronder het stuk van Ralph Gijsbrechts (voorheen Smash '84):

Altijd voor het begin van een nieuwe competitie hoor je de meest mooie verhalen over het FRAME of over bepaalde RUBBERS. Met dit stukje probeer ik wat meer duidelijkheid te geven over dit onderwerp.

HET FRAME

Het materiaal waaruit het blad van het frame is gemaakt moet voor tenminste 85 % bestaan uit hout. Het materiaal bepaalt voor een belangrijk deel de snelheid van de bal. Het bepaalt ook met wat voor spin men kan meegeven en hoeveel controle je hebt over de toegespeelde bal of de gespeelde bal. Je kunt goed merken wat een verschil in snelheid, spin of controle je krijgt, als je een bepaald rubber plakt op een DEFENSIVE FRAME, ALLROUND FRAME, OFFENSIVE FRAME of een CARBON FRAME. Speel je met een CARBON FRAME dan springt een bal veel sneller weg vanaf je bat dan wanneer je speelt met een DEFENSIVE FRAME. Vergeleken met de andere frames is de vaart die je met een dergelijk CARBON FRAME aan de bal kunt geven veel groter. Ben je een goede speler met veel reactie vermogen en een goede balcontrole, dan neem je een frame met vrij hard materiaal. Het is in principe mogelijk om nog hardere frames te maken en daarmee zou je nog sneller kunnen spelen en nog harder kunnen slaan. De reglementen van de INTERNATIONAL TABLE TENNIS FEDERATION staan dat echter niet toe. Aangezien de reglementen niets zeggen over de dikte en of de grootte van het blad kun je dat zo dik en zo groot nemen als je wilt. In de handel zijn er al frames met een dikte van ca 9 millimeter. Zo'n frame heeft een voordeel, je kunt er zeer hard mee slaan. Nadelen zijn er echter ook. Hoe dikker het blad hoe meer snelheid je de bal kunt geven. Maar die grotere snelheid gaat in dit geval ten koste van de controle die je op de bal hebt. Deze frames waar ik het tot nu toe over heb gehad zijn symmetrische frames, dat wil zeggen van de binnenste laag uit gezien bevat het blad naar beide kanten een zelfde aantal lagen van gelijke dikte en materiaal. Er zijn ook frames met een a-symmetrisch blad in de handel. Dit frame heeft bijvoorbeeld op zijn forehandkant een laag carbon of een zeer harde houtlaag, op de backhandkant zit op die plaats een veel minder harde laag. 

DE RUBBERS

Wie pogingen in het werk stelt aan de hand van boekjes, folders en reclameteksten vast te stellen welke rubberbekleding voor hem het meest geschikt is, komt in een doolhof terecht. De meeste van die rubbers lijken "het" middel om een misschien twee klassen beter te gaan spelen. Dit is zelden waar. Om je wat richtlijnen te geven waar je bij het kiezen van je rubber wat aan hebt, vertel ik je eerst, hoe die rubbers worden gemaakt en welke eigenschappen van het rubber van belang zijn. Je weet dat de levensduur van verschillende rubbers niet zo ver van elkaar liggen. De een gaat langer mee dan de ander maar die ene persoon is kritischer dan de andere persoon. Als men gaat lijmen dan zullen er eerder nieuwe rubbers moeten komen. Ik bespreek eerst de sandwichrubbers. Dat rubber bestaat uit een onderlaag van ca. 1 mm tot 2,5 mm met daarop geplakt een dunne toplaag met noppen. Bij het " Backside " rubber worden de noppen op de onderlaag gelijmd. Bij een " Soft " rubber worden de noppen naar buiten gelijmd dus de gladde kant wordt gelijmd op de onderlaag. Het " Soft " rubber, wordt ook wel noppenrubber genoemd, soms lijkt het wel wondermiddel. Die verstoringen van het speelritme eist niet allen concentratie van de tegenstander, ook de speler zelf moet er zich volledig op instellen. Daar komt bij dat de techniek van het slaan ook de nodige extra problemen oplevert. Bij het spelen met een noppenrubber heb je veel minder het gevoel wat de bal zal gaan doen. Een ander rubber waar ik iets over vertel is het " anti-spin " rubber. De stroefheid is bij deze rubbers zo gering mogelijk gemaakt. Dat rubber is daarom minder gevoelig voor het effect, maar je kunt er ook weinig effect mee geven. Het voordeel bij het gebruik is het gemak waarmee met name de topspinballen terug gespeeld kunnen worden. Het terug spelen van die spinballen gaat met veel minder snelheid en effect, hierdoor haal je de tegenstander vaak uit zijn spelritme. Enige richtlijnen voor het kiezen van de juiste rubbers:

GA EERST NA WELK TYPE SPELER JE BENT.

Een snelle aanvaller die bij voorkeur dicht bij de tafel blijft.
Een topspinaanvaller uit vooral 2e of 3e positie.
Een allrounder vanuit 1e of 2e positie.
Een verdediger.
 
Geef een antwoord op deze vragen niet te snel. Houdt rekening met je karakter. Ben je een speler die op zeker speelt? Afhankelijk van je antwoorden op die vragen zoek je in de kolommen van de tabellen de bij behorende eigenschappen van het rubber en of frame.

Die eigenschappen noem ik even:
Nauwkeurigheid in het plaatsen van de bal = BALCONTROLE.
De mogelijkheid tot het geven van snelheid aan of vertragen van de bal = SNELHEID.
De mogelijkheid tot het geven van effect (backspin / topspin) aan de bal.
De mogelijkheid voor het uitvoeren van de aanval- en verdedigingslagen. 

Diverse fabrikanten geven boekjes uit waarin ze door middel van cijfers een aanduiding geven van de snelheid, de spin en de controle van een bepaald rubber. Vaak zijn dit heel mooie cijfers, bijvoorbeeld zeer hoog voor snelheid en voor controle. Dit kan niet kloppen als bijvoorbeeld de spin een hoger cijfer krijgt moet de controle altijd minder worden, dus neem deze cijfers niet te serieus. Beter is het om eens verschillende batjes van collega tafeltennissers uit te proberen. Dit zegt je veel meer over de eigenschappen van het bat. Hieronder een tabel waar je bepaalde eigenschappen en de invloeden hierop kunt zien.
 


Eigenschappen van het BAT

Invloed op het bat t.a.v.

 

Snelheid

Spin

Dikte van het hout neemt toe

  +

  0

Gewicht van de bal neemt toe

  0

  0

Elasticiteit loodrecht neemt toe

  +

  0

Wrijving tussen bal en bat neemt toe

  0

  +

Elasticiteit evenwijdig neemt toe bij gelijke wrijving

  0

  +

  


Uiterlijk waarneembare kenmerken van het bat

Invloed op de eigenschappen van het bat

 

Elasticiteit evenwijdig

Wrijvingsoppervlak

Elasticiteit loodrecht

Lengte van de noppen(naar buiten) neemt toe

  -

  0

  -

Breedte van de noppen(naar buiten) neemt toe

  +

  +

  +

Vethuid/vuilheid van het rubber neemt toe

  -

  0

  0

Dikte van het sandwich neemt toe

  +

  0

  +


 

 

Links:

 

je kunt het ook overdrijven . .

Spectaculair tafeltennis!

Gekke kunsten
 
 











Laatste aanpassing gemaakt op:

TTV Reflex Maarn  Buurtsteeg 9  3951 LL  Maarn   | Contact